Akce Teroristé
Čáslav, hřbitov
Chotusická 439/30, Nové Město, 286 01 Čáslav, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Tryzna za komunistického mučedníka

Dostupné v: English | Česky

Pohřeb komunistického funkcionáře Aloise Blažka, jenž proběhl ve čtvrtek 27. července 1950, pojala vládnoucí moc jako tryznu za svého mučedníka. Ne všichni nicméně truchlili. „Zmínil jsem se také, jaký se to koná pohřeb, zda se jedná dle návštěvy vojska o legionáře. Jmenovaný mi odpověděl, že se jedná o bývalého sadaře, který okrádal lidi a nyní, že se dostal až na místo ředitele a to v krátké době,“ informoval například své nadřízené o rozmluvě s jedním čáslavským občanem nasazený příslušník komunistické tajné policie.

Jiný občan, jakýsi sedlák při příležitosti pohřbu prohlásil, že „pokusí-li se někdo založiti v jejich obci JZD, že ho stihne tentýž osud a trest jako Aloise Blažka.“

Komunistický funkcionář byl pohřben na hřbitově v Čáslavi. Kde se nacházejí ostatky popravených Tomáše Kořínka, Vladimíra Kořínka a Bohumila Kruliše z vykonstruovaného monstrprocesu Akce „Teroristé“, naproti tomu nevíme. Komunistická moc nenáviděla své skutečné či domnělé odpůrce doslova až za hrob. Důstojné uložení ostatků popravených nepřipouštěla, místo jejich uložení tajila. Poslední stopa vede do Ústavu pro soudní lékařství v Praze, kde mrtvoly posloužily ke studijním účelům.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Čáslav, hřbitov

Dostupné v: English | Česky

 

Na tomto hřbitově skončily ostatky komunistického funkcionáře Aloise Blažka, kterého zastřelil duševně nemocný bývalý odborný učitel Tomáš Kořínek. Založen byl roku 1884 a pohřby zde pravidelně probíhaly až do druhé světové války, další občasné obřady pak ještě po ní. Dochovalo se zde kolem 200 novodobých náhrobků, z márnice v západní části hřbitova zůstala dochována pouze vstupní brána. V areálu se nachází pomník obětem nacismu z roku 1949. Ve městě se také nachází synanoga.

Čáslav, hřbitov

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo