Když se na Táborsku oraly meze
Vyhnanice, čp.2
Vyhnanice 2, 391 75 Hlavatce, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Den vystěhování

Dostupné v: English | Česky

Jen co utichly prvomájové oslavy, před vyhnanický statek Vladislava Vrkoče dorazil traktorista ze státního statku Podolí. Bylo kolem půl druhé odpoledne 2. května 1950. „Měl jsem dojem, že Vrkoč probděl noc, a připouštím, že jsem měl i takový dojem, že buďto před tím plakal anebo požil nějaký alkohol,“ vypověděl později při výslechu. „Celé jednání jeho bylo velmi podivné a celkový dojem činil z Vrkoče člověka duševně velmi rozrušeného.“

Nebylo se co divit. Vladislav Vrkoč měl rozhodnutím soudu opustit statek, na kterém on a jeho předkové hospodařili několik generací. To nejspíš vysvětluje i jeho útok na vyhnanického souseda Jana Přibyla, který v obci pracoval jako zemědělský referent a v JZD vedl živočišnou výrobu. Přišel na stěhování Vrkoče dohlížet. „Ty holomku, co tady chceš!“ křičel Vrkoč na Přibyla a vystrkal ho ven ze vrat statku. Pak se sehnul pro laťku od plotu, aby jej přetáhnul, ale to už Přibyl ze statku vyběhnul.

Následky na sebe nenechaly dlouho čekat. Dne 5. května 1950 přišel vrchní strážmistr Fišer z okresního velitelství SNB s návrhem: „Bylo by zcela na místě, aby příslušní činitelé uvažovali o tom, zda by nebylo záhodno zařaditi Vrkoče na určitou dobu do Tábora nucených prací, ježto se jedná o venkovského boháče, který svojí přítomností v obci Vyhnanicích případně i nejbližším okolí narušuje otázku družstevnictví a jehož vlivu podléhá větší množství členů JZD, s nimiž jest v přátelském poměru.“ Další dva roky a půl pak Vladislav Vrkoč strávil v pracovních táborech na Jáchymovsku. Po propuštění už se k hospodaření nevrátil. Pracoval jako dělník u správy silnic v Praze.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Československý prezident Klement Gottwald (1948 - 1953) pronesl 14. října 1948 na schůzi ÚV KSČ slavný projev o kolektivizaci zemědělství. Mimojiné prohlásil: "Říkal jsem Stalinovi výslovně, že o kolchozech nebudeme mluvit, že je budeme dělat."

Vyhnanice, čp.2

Dostupné v: English | Česky

Dříve se statku čp. 2 přezdívalo „u Mašků“. Původně tu totiž hospodařila rodina Maškových, po nichž statek zdědila příbuzná, která se provdala za Františka Vrkoče z Hlavatců. Roku 1905 se tu narodil Vladislav Vrkoč a prožil zde dětství i mládí. Když nechtěl po roce 1948 vstoupit do JZD, byla na jeho statek uvalena národní správa. Později si místní komunističtí funkcionáři odvedli jeho krávy, odvezli traktor a sedláka přidělili na nedaleký statek v Podolí jako zemědělského dělníka. Na jeho statku se usadil Jan Přibyl, který pracoval v obci pracoval jako zemědělský referent a v JZD vedl živočišnou výrobu.

Vyhnanice, čp.2

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo