Po stopách odbojářů a partyzánů ze Zábřežské vrchoviny
Janoušov, osada Velká Stráň
3687, 563 01 Cotkytle, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Granáty kňučely ve vzduchu

Dostupné v: English | Česky

Chýlilo se ke konci války, ale v kraji Zábřežské vrchoviny se ještě vedly tuhé boje. Němci se při ústupu tvrdě bránili. Jedno z obranných postavení si vybrali vedle chalupy Josefa Hrocha v osadě Velká Stráň. „Všude okolo stály pásový auta a tanky. A teď začali pálit. Ženský chodily po dvoře a uklízely peřiny do sklepa. Sukénky se jim tlakem vzduchu nadzvedávaly,“ vzpomíná Josef Hroch. „Granáty přilétávající od Strážné a Lázku kňučely ve vzduchu.“ Většina obyvatel Velké Stráně a blízkého Janoušova se ukryla v lese. Byli mezi nimi i dva uprchlí ruští zajatci, které Josef Hroch schovával poslední měsíce u sebe v chalupě. Podařilo se jim utéct ještě před příjezdem Němců.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Hroch

Josef Hroch

Narodil se v roce 1920 na samotě Velká Stráň u Cotkytle na Lanškrounsku. Odlehlý kraj v podhůří Orlických hor a Jeseníků byl odjakživa těžce zkoušenou oblastí. Přestože okolní vesnice byly převážně české, celá oblast se po mnichovské dohodě stala součástí Velkoněmecké říše. I v této svízelné situaci se nemalá část místního obyvatelstva zapojila do odbojové činnosti. Jedním z nich byl i Josef Hroch. Shromažďoval doma náboje a podporoval místní partyzány. Na jaře roku 1944 byl kvůli tomu zatčen a strávil přes dva měsíce v šumperské věznici. Většinu vazby strávil se samoutahovacími želízky na rukou, která se mu při každém pohybu zařezávala do masa. Po dvou měsících byl pro nedostatek důkazů propuštěn. Ani tato zkušenost Josefa Hrocha neodradila od další odbojové činnosti. Ve výměnku ukrýval ruské zajatce. Po válce se vrátil k hospodaření, ale komunisté jeho statek kolektivizovali – nejprve mu sebrali veškeré zemědělské stroje, potom hospodářská zvířata, a nakonec i polnosti. Josefu Hrochovi nezbylo než vstoupit do JZD. Po roce 1990 získal polnosti zpět a namáhavě je vracel do původního stavu. Josef Hroch zemřel 9. září roku 2015.

Janoušov, osada Velká Stráň

Dostupné v: English | Česky

Janoušov (německy Johannestel) je malou obcí, v níž trvale žije jen něco málo přes dvacet obyvatel a která již od roku 1880 spadá pod blízkou obec Cotkytle. První písemná zmínka o ní je z roku 1412, kdy je označována jako Jankov. Obec byla téměř zcela česká a například během sčítání lidu v roce 1880 se z 289 obyvatel jen tři hlásili k německé národnosti. Ze severu, západu a jihu ji obklopovaly další české obce, ale na východě sousedila s obcemi s německým obyvatelstvem. Na konci 19. a na začátku 20. století se Janoušov stal dějištěm zápasu českého živlu s živlem německým. Zámožný podnikatel Hermann Bruss využil bídy obyvatel horské obce a kolem roku 1885 nechal zcela zdarma postavit německou školu, aby se stala centrem germanizačních snah pro celé okolí. Deset let pak české děti z Janoušova a okolí navštěvovaly školu s německým vyučovacím jazykem, než si poměrů v obci všimla Národní jednota a na její návrh Ústřední matice školská v Janoušově zřídila českou soukromou školu a později postavila školní budovu. Jejího slavnostního otevření 14. září 1902 se účastnily tisíce lidí z blízkého i dalekého okolí. Šlo o první českou menšinovou školu v této části severní Moravy. Do německé školy pak chodilo velmi málo žáků a po vyhlášení československé samostatnosti v roce 1918 byla zrušena.

Janoušov, osada Velká Stráň

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo