Svornost
a former Communist prison camp · Na Svornosti 91, 362 51 Jáchymov, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Rozhodl se pomoct

Dostupné v: English | Česky

V květnu 1952 nastoupil Miroslav Hampl jako dělník do dolu Svornost v Jáchymově. Bylo mu devatenáct let a po krátkém kurzu začal dělat kolektora. Zaměřoval aktivní rudu a určoval její těžbu. Předem byl upozorněn, že bude pracovat s těžkými zločinci. Postupem času pochopil, že tomu tak není. „Po krátké době jsem zjistil, že ti zločinci jsou ve většině případech političtí vězni.“ S mnohými vězni se seznámil a spřátelil. Poslouchal jejich životní příběhy a byl otřesen jejich osudem. Začal jim tedy pomáhat a navštěvoval jejich rodiny. „Asi dvakrát nebo třikrát jsem jim dovezl nějaké dopisy, balíčky nebo teplý oblečení.“ Spolu s dalšími civilními zaměstnanci se nakonec Miroslav Hampl zúčastnil organizovaného útěku vězně (Bohuslava Pánka). Útěk proběhl v době noční šichty, aby byl zjištěn až při ranním sčítání. „Jako civilní zaměstnanci jsme měli speciální legitimace. Vypůjčili jsme si jednu legitimaci a ještě s dalším civilem jsme vyvedli toho Pánka přes vrátnici ven. Přišli jsme k autobusu v Jáchymově a oni nastoupili a odjeli do Ostrova.“ Původně chtěl Miroslav Hampl utéct do zahraničí také. Nakonec tento úmysl odložil, protože se připravoval další útěk do ciziny. Toho už se ale nedočkal, protože v listopadu 1953 byl sám zatčen. O tom, jestli se Bohuslavu Pánkovi útěk do zahraničí podařil, se nikdy nedozvěděl.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miroslav Hampl

Miroslav Hampl

Narozen v roce 1932 v Křelově u Olomouce. Vždy chtěl cestovat, a tak šel roku 1947 studovat na obuvníka do Baťovy školy, neboť tam byla vyhlídka na práci v cizině. Komunistický převrat roku 1948 však veškeré cestovatelské plány zhatil. Po studiích byl pamětník vybrán do těžkého průmyslu na roční brigádu. Z nabídnutých možností se rozhodl pro jáchymovské doly, kde pracoval jako kolektor. Seznámil se tam s politickými vězni a všemožně se jim snažil pomáhat. Pomohl také k útěku vězni Bohuslavu Pánkovi. V listopadu 1953 byl Miroslav Hampl sám zatčen. Dne 22. září 1953 byl v Chebu odsouzen na tři roky za sdružování proti republice. Původní návrh zněl na velezradu a špionáž, při vynesení rozsudku však bylo přihlédnuto k jeho dělnickému původu. Byl poslán do tábora Ležnice v Horním Slavkově. Z nesnesitelných pracovních podmínek a šikany ho po čase vysvobodili přátelé vězni, kterým jako civilní zaměstnanec pomáhal. Díky jejich solidaritě začal plnit normy a zvýšily se mu příděly potravin. V září 1954 byl Miroslav Hampl podmínečně propuštěn na amnestii, jako bývalý politický vězeň měl však velké problémy s umístěním v zaměstnání. Nakonec šel pracovat do okresního stavebního podniku, kde zůstal až do důchodu. V roce 1987 jeho dcera Vladimíra s dítětem a přítelem emigrovala do Spolkové republiky Německo.

Svornost

Dostupné v: English | Česky

Camp Svornost, (Concord), was built for retributive prisoners just like camps Rovnost, (Equality), and Bratrství, (Brotherhood). Since December 1949, the camp also served for political prisoners and criminals. The path between the camp and the mineshaft led through the infamous "Mauthausen stairway," which was surrounded with barbed wire. Mineshaft Svornost belongs to one of the oldest mines in Jáchymov and the mine today serves for the purposes of the spa town Jáchymov.

Svornost

Na tomto místě

Rozhodl se pomoct

Rozhodl se pomoct

Miroslav Hampl
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo