Slovenské národní povstání a partyzánský odboj I.
Staré Hory
976 02 Staré Hory, Slovensko
  • Příběh
  • Místo

Ústup povstalců

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Jaroslav Flajšingr pocházel z jižní Moravy. V roce 1943 byl nuceně nasazený do slovenské strojírny Piesok. Jeho nadřízeným byl český radioamatér Miloslav Švejna, on i mnozí další kolegové se zapojili do přípravy povstání. Když vypuklo, přidal se k nim i Jaroslav Flajšingr. Flajšingr se podílel na přípravě pojízdného vysílače a dále působil jako radista. Když bylo nutné Banskou Bystricu opustit, jeho rota odcházela jako poslední. „ Tam už aj lidi odcházeli a vojsko, to všecko bylo pryč. To šlo směrem na Staré Hory, Donovaly, Motyčky. A tam byl cíl, kde nás čekal tehdy podplukovník Golian s generálem Viestem. A než jsme odešli z Bánské Bystrice, tak jsme zlikvidovali poštu, spoje, veškerý spoje jsme zlikvidovali. Na těch Starejch Horách byl vlak a tam si mohl každej s sebou vzít - zbraň musel mít každý - a kromě toho si mohl vzít, co chtěl, od cigaret, likérů, obleků atd. Švejna nám říkal: ,Chlapci, berte si celty a berte si co možná zimní oblečení, protože kdoví, jak bude.‘ On už tehdy byl podzim, ale tehdy už sovětská armáda aj první armádní sbor byly v Karpatech, to bylo 6. října, to si pamatuju jak dneska, ten den se kdysi taky oslavoval jako Den dělostřelectva. No, tak my jsme přišli na ty Starý Hory, já jsem si nafasoval, co jsem potřeboval, nějakej likér jsem si samozřejmě vzal, ale ne moc. Měl jsem hlavně tu celtu, obleky, boty jsem si vzal, do toho ruksaku jsem toho moc nenabral, nedalo se toho. No, a někteří si nabrali těch likérů a potom taky tak dopadli,“ vzpomíná Flajšingr.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jaroslav Flajšingr

Jaroslav Flajšingr

Jaroslav Flajšingr se narodil 4. 11. 1918 v Mikulčicích. Vyučil se ve strojírnách Martinásek v Židlochovicích. Pracovat začal ve Zbrojovce Brno jako technik ve vývojové dílně, poté ve Zbrojovce ve Vsetíně. Roku 1943 byl nasazen do strojíren Piesok na Slovensku. Zde se zúčastnil národního povstání a stal se členem prvního československého armádního sboru. Po válce byl zaměstnán v Brně Hustopečích na ONV až do roku 1960. Krátce působil v Břeclavi a poté nastoupil jako referent technického rozvoje v Plynokovu. Před odchodem do důchodu v roce 1980 byl pověřen stavbou a řízením plnírny lahví na propan-butan.

Staré Hory

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Obec na Slovensku, známé poutní místo. Během Slovenského národního povstání byly Staré Hory dějištěm některých tragických událostí. Místní občané aktivně pomáhali partyzánům i povstaleckému vojsku. Sídlila zde polní povstalecká nemocnice i štáb partyzánské brigády. Po porážce Slovenského národního povstání tudy procházela slovenská povstalecká armáda.

Staré Hory

Na tomto místě

Ústup povstalců

Ústup povstalců

Jaroslav Flajšingr
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo