Praha, kostel sv. Cyrila a Metoděje
úkryt parašutistů · Resslova 1780/8, 120 00 Praha-Praha 2, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Zabil se střelou do pravého spánku

Dostupné v: English | Česky

Josef Gabčík zahynul 18. června v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde předtím společně s ostatními parašutisty bojoval čtyři hodiny proti mnohonásobné německé přesile. Svůj život ukončil ranou do pravého spánku. V následujících dnech se Němci zabývali identifikací a pitvou jeho ostatků. Hlava byla oddělena od těla a po celou dobu války uschovávána ve skříni německého ústavu soudního lékařství v Praze. Údajně se měla stát exponátem v připravovaném německém muzeu. V dubnu 1945 hlavy Gabčíka a Kubiše odvezli na neznámé místo, jejich těla byla pohřbena v hromadném hrobu. Veterán ze západní fronty Ján Bačík, který se s Josefem Gabčíkem dobře znal z Anglie, o něm řekl: „Jožko byl výborný kluk, takový tvrdý slovenský sekáč.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Gabčík

Josef Gabčík

Josef Gabčík se narodil 8. dubna 1912 ve slovenské obci Poluvsie u Rájeckých Teplic. (Jeho křestní jméno je uváděno se "s", neboť se tak podepisoval a objevuje se na jeho školních vysvědčeních.) Otec František jako dělník odjížděl za prací do uhelných dolů v USA a Argentině. Matka Mária, rozená Baránková se starala domácnost a vypomáhala u sedláka. Měl tři sourozence. Vyučil se kovářem a zámečníkem.V říjnu 1932 nastoupil prezenční vojenskou službu u pěšího 14 pluku v Košicích a následně byl odeslán do poddůstojnické školy v Prešově. V září 1934 bylo vyhověno jeho žádosti o další službu, délesloužícího poddůstojníka a zároveň byl povýšen do hodnosti četaře. V červnu 1939 utekl do Polska, podepsal závazek ke službě ve fr. cizinecké legiii a na palubě lodi „Chrobry“ odplul do Francie a poté do Alžíru. Sloužil u 1. pluku cizinecké legie v posádce Sidi bel Abbes v Alžíru. Po vypuknutí války se vrátil do Francie a u vznikajícího čs. vojska byl přidělen k 12. rotě, kulometné rotě, pěšího pluku 1. Jako zástupce velitele čety se zúčastnil bojů ve Francii, odkud byl evakuován do Anglie. Tady prošel speciálními kurzy a byl zařazen do paraskupiny ANTROIPOID. Úkolem výsadkářů bylo provedení atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Hendricha na území protektorátu. Což se mu s přítelem Kubišem podařilo 27. května 1942.

Praha, kostel sv. Cyrila a Metoděje

Dostupné v: English | Česky

Pravoslavný chrám svatých Cyrila a Metoděje se v roce 1942 stal úkrytem a poté dějištěm posledního odporu sedmi československých parašutistů z Anglie. Mezi nimi byli i vojáci, kteří zorganizovali a provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Proti parašutistům bojovalo téměř 800 příslušníků bezpečnostních složek protektorátu. Bitva trvala šest hodin.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo